Skjernpigen

 

Skjernpigen Nicole med stol

Af Elmo Flaskager

”Skjernpigen Nicole med stol” - i daglig tale ”Skjernpigen” - på Banktorvet er skabt i bronze af kunstneren Hanne Varming og indviet den 3. juli 1998.

Hanne Varming, der er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, var i forvejen et kendt navn i området, idet hun allerede i 1980 skabte en skulptur opstillet i Tarm med navnet ”Venter på far”.

I anledning af Skjern Banks 75 års jubilæum i 1981 udskrev banken en jubilæumskonkurrence om en skulptur på pladsen foran banken. Der blev nedsat en dommerkomité bestående af redaktørerne Axel Søndergaard og Sven Hersbøll samt kunstneren Ellen Margrethe Christiansen fra Bousøgaard, Stauning. Der indkom 60 forslag, og vinderen af konkurrencen blev Gnags-forsanger, Peter A.G. Nielsen, med forslaget skulpturen ”Hø-pigen” - en pendant til ”Høstmanden”, som Skjern Kommune modtog af Ny Carlsbergfondet i forbindelse med Skjerns købstadsrettigheder den 1. april 1958.

Skjern Bank ventede dog med afsløringen af statuen, indtil byfornyelsen af centrum, Banegårdspladsen, Banktorvet og Hotel Vestjyden (i dag Hotel Skjern), var færdiggjorte i 1998.

Under afsløringen kalder bankdirektør Jens Lundøe Poulsen skulpturen ”En djærv pige” og gav hende navnet ”Skjernpigen”. Derefter redegjorde han for, hvorledes Skjern Bank i forbindelse med jubilæet i 1981 havde udskrevet konkurrencen om en passende figur til Banktorvet på den plads, hvor juletræet hidtil havde stået. Jens Lundøe Poulsen nævnte, at Skjern Bank havde haft et tæt samarbejde med Ny Carlsbergfondet, og at de var blevet enige om at overlade opgaven til billedhugger Hanne Varming samt at fordele udgiften til skulpturen med to tredjedele til Skjern Bank og en tredjedel til Ny Carlsbergfondet  -  soklen betalte kommunen.

Ny Carlsbergfondets direktør, Hans Edvard Nørregaard-Nielsen, sagde, at figuren er en person, som er indstillet på at få noget ud af livet, et liv i frodighed. ”Figuren skal få os til at vedgå glæden ved det, vi er. Måtte I komme til at slide figuren med helsen”.

Billedhugger Hanne Varming kaldte i sin tale pigen ”Nicole” og var overrasket over Jens Lundøe Poulsens navn ”Skjernpigen”. ”Nå, hedder hun det”, lød det lidt overrasket fra Hanne Varming, ifølge Skjern Dagblad. Forinden havde Hanne Varming fortalt om Nicole, Salsa-pigen, som hun havde truffet til en fest, og som siden havde stået model for hende flere gange. ”Der var alle de her unge piger, som danser rundt til salsa og så’n. Pludselig råbte en af dem ”Nicole, kom og dans, du er den eneste, der kan gøre det ordentligt”. Og der var hun bare”, fortæller Hanne Varming om sit første møde med Nicole. ”Så jeg spurgte hende, om hun ville stå model for mig, og det ville hun meget gerne”.

Inspirationen til skulpturen kom til Hanne Varming ”i et glimt, i et blik”. ”Da jeg så skulle lave den her skulptur, så kom hun ind i mit atelier og stillede sig ved stolen. Og stol og model svingede bare sammen. Det undrede mig, og det gør det stadig, og jeg håber, at I vil undre jer på samme måde”, sagde Hanne Varming og tilføjede, at hun dengang lige havde købt stolen for 25 kroner, og at ”stolen på Banktorvet var en afstøbning, så præcist at man kan se mønstret i det brokadedækkede sæde”. Pigen ”Nicole” havde Hanne Varming bygget op med lerklatter på et indvendigt stativ. ”Jeg glatter aldrig ansigterne ud. Det bliver de livløse af. Der er mere liv i dem på denne måde”, for ”der skulle være lidt til fantasien”. Hun syntes, at ”også kvinden har sådan nogle rokoko-ben. Godt nok kraftige i forhold til stolens fine, men med de samme sving, med de samme former”. Hanne Varming sluttede sin tale med et studerende blik på skulpturen og overvejede, om skulpturen skulle have været en modvægt til ”Høstmanden” - ”en slags ”Høstpigen”. I så fald må det være pigen efter høsten”.

Ugeposten beretter, at da sløret faldt, ”gik der en stilfærdig morskab gennem skaren. En djærv pige, vist så. Måske ligner hun ikke ganske de smarte piger, der går rundt i Skjern”.

Men mon ikke Skjernpigen, Høstpigen, Høstmandens datter, salsa-pigen Nicole er en af Skjerns oftest fotograferede ”piger” for såvel turister som andet godfolk?

 

Kunstner Hanne Varming uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, direktør i Ny Carlsbergfondet Hans Edvard Nørregaard-Nielsen og direktør i Skjern Bank Jens Lundøe Poulsen

Kilde: Skjern Dagblad den 3. juli 1998, Ugeposten Skjern den 8. juli 1998, Skjern Banks Jubilæumsbog 1906-2006.

 Foto: Per Rasmussen, FotoGruppen MidtWest